Zespół Genetyki i Hodowli
Skład osobowy
- dr hab. Alina Liersch
- dr hab. Stanisław Spasibionek
- dr hab. Marek Wójtowicz
- dr Elżbieta Starzycka-Korbas
- mgr inż. Magdalena Walkowiak
Tematyka badań
- Badanie determinacji genetycznej ważnych cech użytkowych roślin oleistych.
- Różnicowanie składu kwasów tłuszczowych rzepaku ozimego podwójnie ulepszonego na drodze krzyżowań i mutagenezy.
C18:1 [%] C18:2 [%] C18:3 [%] Forma niezmutowana „00” 64,1 18,2 10,4 Mutant 10453, Typ HO 76,1 8,7 7,2 Mutant 10464, Typ HO 76,6 8,8 7,4 Mutant M681, Typ LL 61,0 27,5 2,8 Mutanty o podwyższonej zawartości kwasu oleinowego (C18:1) i o obniżonej zawartości kwasu linolenowego (C18:3) w oleju nasion - Wytwarzanie materiałów wyjściowych do hodowli rzepaku ozimego podwójnie ulepszonego o podwyższonych parametrach jakościowych:
- ekstremalnie niska zawartość glukozynolanów,
- zróżnicowany skład kwasów tłuszczowych,
- podwyższona zimotrwałość,
- niska zawartość włókna – rzepak żółtonasienny.
- Badanie wpływu zmienności genetycznej na efekt heterozji u rzepaku.
- Badania nad liniami restorerami dla genowo-cytoplazmatycznej męskiej sterylności typu ogura u rzepaku ozimego.
- Wytwarzanie materiałów wyjściowych do hodowli odmian mieszańcowych rzepaku na bazie genowo-cytoplazmatycznej męskiej sterylności CMS ogura.
- Badania nad koegzystencją odmian rzepaku ozimego różniących się cechami jakościowymi.
- Poszerzanie zmienności genetycznej gorczycy białej w celu otrzymania plennych odmian o różnych cechach jakościowych.
- Badanie dziedziczenia zawartości tłuszczu i kwasów tłuszczowych lnu oleistego.
- Prace nad otrzymaniem maku o zróżnicowanej zawartości alkaloidów.



- Poszukiwanie źródeł odporności na porażenia rzepaku przez Leptosphaeria spp. i Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary.
- Zastosowanie krzyżowań międzygatunkowych w celu wprowadzenia odporności na patogeny do genotypu rzepaku.
- Poszukiwanie odporności na patogeny w potomstwie uzyskanym z krzyżowań międzyodmianowych.
- Ulepszanie metod testowania stosowanych do określenia odporności rzepaku na patogeny w warunkach laboratoryjnych i polowych.
- Selekcja materiału hodowlanego rzepaku pod względem odporności na patogeny.
- Badania molekularne patogenów i roślin.
- Badania biologii patogenów.
- Doskonalenie technologii produkcji rzepaku ozimego i jarych roślin oleistych (optymalizacja nawożenia, ochrona plantacji przed agrofagami, poprawa odporności łuszczyn na pękanie i ograniczenie strat podczas zbioru).
- Opracowanie efektywnych i bezpiecznych dla środowiska technologii produkcji roślin oleistych na cele nieżywnościowe.
- Ocena odporności nowych genotypów roślin oleistych na stresy biotyczne i abiotyczne.
- Wdrażanie nowych odmian do produkcji.
- Zastosowanie pomiarów spektralnych do oceny plonowania i rozwoju roślin oleistych.
- Doskonalenie sposobów przekazu wyników badań naukowych dla doradców i praktyków poprzez prowadzenie warsztatów, szkoleń, działalność wydawniczą i upowszechnieniową.
- Prowadzenie analiz ekonomicznych dotyczących oceny wybranych elementów i całych technologii uprawy roślin oleistych.
- Współpraca z zakładami przemysłu tłuszczowego, wojewódzkimi ośrodkami doradztwa rolniczego i rolniczymi instytutami badawczymi.